Baca, renung & fikirkanlah

Tuesday, 27 October 2009

Semalam.....masa tengah melayan internet dan mencari forum2 yg menarik .....saya terjumpa artikel ini di salah satu forum berkaitan insurans dan takaful.

Walaupun pada permulaan ayatnya agak sinis dan sedikit kasar mungkin....tapi bila saya dah baca sampai habis artikel ni.....ada kebenaranya kata2 penulis ini....

Jom kita sama2 baca dan fikirkanlah sendiri betul atau tidak.......JOM....


*****************************************


Kita bukan isteri perdana menteri....
Kalau kita isteri perdana menteri, kita tak perlu takut sbb semua free,sebab kita boleh buat rawatan kimoterapi kanser di L.A US,Ratus - ratus ribu, high class facilities,Kerajaan tanggung in and out,buat rawatan sambil bercuti, sapa nak bagi,Al Fatihah untuk Allahyarhamah Datin Sri Hendon,Kita bukan

Azean Irdawati,Aktress yg terkenal pun tak lepas dari kanser,Ye la kanser tak pilih bulu,Pun tak cukup duit rawat kanser,Tapi takpa, masuk paper Berita Harian, Metro, Utusan dan macam2 mintak derma,masuk TV3 mintak ringankan beban,mcm2 persatuan bagi derma,Zakat Selangor bagi RM 30 000, orang lain bole dapat ker mcm ni ?RM 90 000 bukan senang nak cari,Berlakon satu filem di bayar RM 60 000,setahun 3 filem dah RM 180 000, banyak gaji Pn Azean ni,Tak masuk drama dan iklan,Mcm ni punya kaya pun kena mintak derma lagi.....Gaji you + husband ada RM 180 000 setahun ? RM 100 000 ?RM 30000 ? alahai sedihnyer....

Kanser tak pilih bulu,hari ni sihat bulan depan tengok2 kanser dah stage 3, 14 hari ketumbuhan 5cm dah jadi 10 cm,1dari 19 wanita menghidap kanser setiap tahun ???? Bila giliran kiter agaknyer ?? Hospital kerajaan yang macam pasar basah tu boleh setel cepat ker? Bukan nak hentam Hospital Kerajaan,Facilities dan kepakaran Hospital Kerajaan dan Swasta setanding....Tapi Doktor Kerajaan sendiri cakap, sedangkan doktor kerajaan pun byk yg amik insuran..

Kes elektif mcm kanser atau jantung, atau kritikal, eloklah jangan ditangguh rawatan,mcm mana nak cepat sbb kita bukan isteri perdana menteri....nak rawatan cepat kena pergi hospital swasta,hospital swasta paham2 lah, bisnes tetap bisnes,RM 20 000, buat kimo sajer, satu cycle jer,tak masuk rawatan yang lain,Bila dah kena, ada yang bergadai rumah, ada yang bergadai tanah,Kos rawatan + kos sara hidup ( dah sakit tak bleh p kerja dah...)Boleh cecah RM 100 ribu..ada yang lebih..Kalau duit rawatan + duit sara hidup + kos rawatan susulan RM 150 000, mcm mana ?Simpan RM 200 sebulan di ASB pun 10 tahun belum cukup RM 100 000..Kalu simpan RM 200 di Takaful, esok dah ada dana kecemasan RM 150 000,Kalau tak dak jadi aper2 dapat balik Modal + Investment...Ni pun tak boleh paham ker ?

Setengah orang kedekut..kalau tak kedekut mungkin tak paham,beli kereta bayar RM 500 boleh, RM 1500 pun takper, asal bergaye,beli emas Ribu - ribu sanggup,tap nak bayar 5% dari gaji bulan utk kecemasan rasa mahal,sedangkan benda ni wajib + penting,dana kecemasan la katakan,kalau ada RM 150,000 dalam bank hari ni takper,tapi kalu ada kecemasan RM150,000 kena guna, habis lah duit you,kene kumpul balik, kan ker baik kalau orang lain bagi RM 150 000 utk kecemasan. MAHAL ? RM 200 mahal? RM 150 mahal gak ? RM 90 mahal lagi ????

Orang Cina bila dapat 1st gaji diorang tak plan nak beli kereta Honda,Orang Melayu bila dapat 1st gaji terus plan nak beli kurang2 Waja,Orang Cina bila dapat 1st gaji, diorang pikir Investment, pikir Insurance,Orang Melayu bila dapat 1st gaji diorang pikir nak pakai kereta aper, sport rim 17 inci wajib,Perancang kewangan kater utk kereta tak lebih 12% dari gaji bulan,Gaji RM 2500/sebulan patut beli kereta yg bayar bulan RM 300/sebulan, Wira second ok la../kenari second ker..utk permulaan.....Tapi ramai tak ikut..gaji RM 2500, beli kereta Honda City RM 600/sebulan.....24% dah tuh..Perancang kewangan kater, 60% gaji utk hutang + perbelanjaan, 40 % utk investment, dana persaraan, insurance,Orang melayu 99% gaji utk hutang + belanja sara hidup...1 % utk simpanan...

Beraper kerat jer orang melayu ada RM 50 000 cash dalam bank lepas 5 tahun kerjer,Bila orang suruh beli takaful / insurance.....mahal...tak cukup bulan2 nak bayar......pakat2 la betulkan kedudukan kewangan korang semua....

Orang Kerajaan berlagak,Penyakit dan rawatan semua di tanggung,Betul tu,Habis hari2 orang kerajaan masuk paper mintak derma mcm maner,Kita bukan isteri Perdana Menteri,Bukan juga adik Menteri,Menteri dan PM sendiri pun cari hospital swasta utk rawatan, US lagi tuh,Pegawai jabatan jer ? clerk jer ? Pegawai sains jer ?Ketua Jabatan ? Pensyarah ? Ok la skit dengar bunyik nyer,OK sebulan lagi datang balik buat Test tu Test ni,OK tunggu result 2 minggu,OK kena tunggu giliran buat pembedahan, mungkin 3 bulan lagi,Senarai list 10 muka surat, tahun depan pun ada nak dapat giliran,mintak maaf cakap, inilah realiti......

Orang kerja Swasta lagi lah tak sedar diri,Konon - konon Multi Nasional Company...Majikan Cover la katakan...Berapa ribu beb ? Sampai bila beb ? Berapa limit beb ?8 bulan kena kanser tak p kerja Majikan nak cover lagi ker beb ????pencen umur 55 thn habis takdak coverage dah...86% warge tua melayu sekarang tiada coverage insurance..golongan ni berada di tahun akhir 1970an dan 1980an...tengah kuat kerja mcm kita,tapi masa tu insurans tak famous di kalangan orang melayu, haram...sekarang ada satu pilihan jer lah...hospital kerajaan...kalau nak ke hospital swasta...kena cari dana sendiri...EPF ? untuk persaraan pun tak cukup ini kan pula nak tanggung medical...Sekarang banyak company besar2 beroperasi di Malaysia,Tapi sampai bila ?Itu pun kalau majikan masih sudi beroperasi di Malaysia,Bisnes is bisnes, bukan badan kebajikan atau walfare...kalau kos operasi dah mahal...pegi tempat lain la jwbnyer..

Nak beli takaful masa umur 55? Besar belanjer nyer beb..itu pun kalau layak...Majikan paling besar dalam Malaysia adalah Kerajaan Malaysia,Insyallah dah berpuluh tahun beroperasi..tak bungkus...walaupun kalah byk di PRU12 baru2 ni,..takper...Majoriti mudah dalam tangan...Alahhhh...kalu PAS ker PKR ker perintah Malaysia pun, kerajaan tetap jalan mcm biasa...Kerja Kilang besar mana pun, risiko nak bungkus tetap ada,US dah meleset, Kilang US kat Msia ni byk dalam bahaya...Kat Malaysia pun operator kilang Melayu dah skit,,,berlambak Bangla, Vietnam , Nepal...murah...Sikit hari lagi, depa pakat - pakat pindah Operasi p Bangla...Hampa ternganga....Tu pun masih tak sedar diri lagi......

IKM-HUKM Hospital yg terbaik dari segi facilities bagi rawatan kanser,Hospital Kerajaan nih,Hospital Swasta n Kerajaan kadang2 akan refer sini,Sini ada golongan yg tak perlu bayar, atau bayar seminimum yg mungkin,ada yang kena bayar 100%..bagi yag ada coverage insurance, atau TOKEY KILANG,boleh buat loan nak buat rawatan disini...buat loan ?Cukup la loan rumah loan kereta dah beban dah.....Kebarangkalian nak jatuh dalam GROUP tak payah bayar sangat lah rendah....Second group kena bayar skit....skit berapa skit...RM 20 ribu ? RM 30 ribu ? tengok kes ler...So, are we hoping for the luck to fall in the Not Need Pay Group ??

Husband kerja, wife kerja...boleh bayar bulan - bulan aper ....Ibarat guna Kad kredit ler,Kad kredit Visa Jammed, Gunerlah pulak Kad Mastercard,(Mana2 yg pakai kad kredit, stop dan tukar pada Kad Debit plak...)Bila jalan jauh, spare tyre kena ada,Jahanam satu tayar, ada lagi satu tyre spare..Sama juga kes you,Mana boleh dapat rawatan kerajaan, pergi la takda masalah,Tapi bila lambat dan waiting list panjang, pegi la hospital swasta nak cepat...( dengan coverage insuranse la yer...)

Kanser bila dah kena, keluarga merana,isteri kena kanser suami merana,suami kena kanser isteri merana,kehilangan keluarga tersayang taktau nak cakap ler sedihnyer,Kesian anak2...Gaji Laki bini RM 2500 + RM 2500..wau RM 5000,satu tumbang...tinggal RM 2500 jer..dah la tak cukup...nak tanggung kos rawatan kanser lagik..kalau takdak insurans.....masuk paper ler mintak derma..tanggung sakit memang perit,takda duit nak buat rawatan lagi tambah pedih,Ajal dan maut di tangan tuhan akhirnyer,Kalau dah sampai ajal, pergi jua...Sekurang2nya kita mencuba dapatkan rawatan terbaik,Jangan nanti terkilan salah kan diri sendiri,sbb lambat dapat rawatan...why lambat ? tak der duit.....

Suami-suami yang menyayangi isteri...Isteri - isteri yang menyayangi suami..Lepas baca nukilan nih, bincang - bincanglah sesama sendiri,Suami belikan takaful untuk isteri...Takkan isteri nak beli untuk suami..apa2 pun bolehlah...#:-S Nasihat saya,Takaful / Insurans hanya boleh dibeli dengan kesihatan,You mampu bayar RM 500 sebulan pun, bila dah sakit, orang tak pandang dah,Nukilan ni bukan nak perli saper2,Just nak bukak minda jer,mintak maaf kalau ada yang teraser,Sementara sihat, eloklah beringat...Bila dah sakit......Wallahulalam....Ingat.....Kita bukan isteri mana - mana Perdana Menteri...hatta Menteri sekali pun.....

Sumber :Majlis Kanser Malaysia MAKNAwww.makna.org.my

Medical Card

Monday, 5 October 2009



MEDIC-SAVE RIDER / MEDICAL CARD






APAKAH PILIHAN KITA ?

KAD KREDIT
Bagaimana dengan had kredit dan baki ? kelegaan hanya untuk masa yang singkat.


KELUARGA / SAHABAT / KEBAJIKAN
Bolehkan kita mengharapkan setiap pertolongan dari MEREKA ?

AKAUN SIMPANAN
Bolehkah kita mencapai objektif simpanan wang kita ?

TAKAFUL MEDIC-SAVE RIDER
AKAUN KHAS UNTUK TUJUAN PERUBATAN



<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


SIMPANAN & KAD PERUBATAN HOSPITAL




CONTOH MEDICAL CARD - BAHAGIAN DEPAN




CONTOH MEDICAL CARD - BAHAGIAN BELAKANG





KAD KESIHATAN TAKAFUL YANG PERTAMA MENGIKUT HUKUM SYARAK
(DILULUSKAN OLEH BANK NEGARA)


Perlindungan bermula serta merta bagi kemasukan ke hospital akibat kemalangan
Perlindungan meliputi pra-kemasukan & selepas keluar hospital
Melebihi 60 panel hospital di Seluruh MALAYSIA
Had Tahunan Keseluruhan yang tinggi sehingg RM300,000
Bayaran hanya sebahagian kecil daripada perbelanjaan keseluruhan
Lebihan perkongsian pada kadar 80:20
Pelan ini disediakan selaras dengan kelulusan syariah



SUDAHKAH ANDA MEMPUNYAI RM300,000 BAGI MENAMPUNG KOS PERUBATAN ANDA?

HUBUNGI SAYA BAGI PIHAK MFC UNTUK BANTUAN DAN MAKLUMAT LANJUT
HAZRINA ASHAARI @ 012-2345240

Pelan PRIMA - ETB



ETIQA PRIMA


IA ADALAH PELAN ISTIMEWA DENGAN PULANGAN BERJADUAL SERTA KEBEBASAN MUTLAK DALAM PERANCANGAN KEWANGAN SEMASA MERANGKUMI KEPERLUAN PENDIDIKAN, UMRAH DAN ZIARAH, MELANCONG, PELABURAN DAN SEBAGAINYA.


MANFAAT UTAMA
  • Jumlah perlindungan sepenuhnya akan dibayar dalam tempoh kontrak berkuatkuasa sekiranya berlaku kematian.
  • Sekiranya berlaku keilatan kekal menyeluruh, jumlah perlindungan akan dibayar dalam 3 pembayaran. 20% daripada jumlah perlindungan serta amaun terkumpul dan keuntungan daripada Akaun Peserta apabila sahnya keilatan, 40% pada akhir tahun pertama dan kedua dari tarikh keilatan.
  • Manfaat semasa matang adalah baki manfaat survival berjadual termasuk akaun peserta serta keuntungan akaun peserta dan lebihan akaun khas peserta.

MANFAAT SURVIVAL BERJADUAL

Manfaat Survival - setiap 3 tahun bermula dari akhir tahun ketiga kontrak

Anggaran Manfaat Survival - 10% dari amaun perlindungan berdasarkan pulangan pelaburan sebanyak 4% setahun.

RIDER TAMBAHAN

  • Rider Bertempoh
  • Rider Penyakit Kritikal
  • Rider Manfaat Hospital
  • Rider Pampasan Kemalangan
  • Rider Manfaat Kematian dan keilatan Akibat Kemalangan
  • Rider Manfaat Pembayar (kontrak juvana sahaja)

KELAYAKAN PENYERTAAN

  • Had Umur ( 6 bulan - 54 tahun ) pd tarikh lahir akan datang
  • Tempoh Penyertaan ( 18, 21, 24, 27 & 30 tahun )
  • Had Umur Matang (84 tahun ) pd tarikh lahir akan datang
  • Lat Sumbangan ( setahun/setengah tahun/suku tahun/bulanan )

HUBUNGI SAYA BAGI PIHAK MFC UNTUK BANTUAN DAN MAKLUMAT LANJUT

HAZRINA ASHAARI @ 012-2345240

Pelan SARJANA - ETB

ETIQA SARJANA (PENDIDIKAN)

MENYEDIAKAN TABUNG PENDIDIKAN KANAK-KANAK BESERTA PERLINDUNGAN YANG KOMPREHENSIF UNTUK JANGKAMASA PERTENGAHN DAN PANJANG

MANFAAT PERLINDUNGAN DAN CIRI-CIRI PELAN

  • Sekiranya berlaku kematian.keilatan kekal menyeluruh ke atas pembayar, kesemua sumbangan asas termasuk rider atas diri anak melainkan tabungan tambahan akan dilunaskan oleh ETB sehingga tarikh matang/anak meninggal dunia/keilatan kekal menyeluruh, yang mana terdahulu.
  • Pengeluaran wang daripada Akaun Peserta (AP) hanya dibenarkan 3 tahun sebelum tarikh matang sebagai pendahuluan biaya pendidikan.
  • Manfaat Hospital (bagi anak 6 bulan ke atas)
  • ANUGERAH INTELEK - bagi anak-anak yang cemerlang di dalam peperiksaan

## UPSR (5A) >> RM 500.00

## PMR (8A) >> RM 750.00

## SPM (5A) >> RM 1,000.00

## STPM (8A) >> RM 1,000.00

PEMBAYARAN MANFAAT

MATANG = Jumlah Akaun Peserta (+) Mudharabah dari Akaun Peserta (+) lebihan dari Akaun Peserta

KEMATIAN = Jumlah Perlindungan (+) Jumlah Akaun Peserta (+) Mudharabah dari Akaun Peserta

KEILATAN KEKAL MENYELURUH

  • Tahun Pertama ( 20% dari jumlah perlindungan (+) jumlah akaun peserta (+) Mudharabah dari Akaun Perserta )
  • Tahun Kedua ( 40% dari jumlah perlindungan )
  • Tahun Ketiga ( 40% dari amaun perlindungan ) PENAMATAN KONTRAK

KELAYAKAN PENYERTAAN

  • Had Umur ( 14 hari - 17 tahun )
  • Tempoh sijil ( 5 - 25 tahun )
  • Umur Matang ( 13 - 25 tahun )
  • Lat Sumbangan ( Tahunan/setengah tahun/suku tahun/bulanan )

ALIRAN SUMBANGAN PESERTA

TAHUN 1 ( AP 0% / AKP 100% )

TAHUN 2 ( AP 10% / AKP 90% )

TAHUN 3 ( AP 50% / AKP 50% )

TAHUN 4 ( AP 75% / AKP 25% )

TAHUN 5 ( AP 75% / AKP 25% )

Tahun seterusnya sama dengan tahun 5

HUBUNGI SAYA BAGI PIHAK MFC UNTUK BANTUAN DAN MAKLUMAT LANJUT

HAZRINA ASHAARI @ 012-2345240

Pelan MESRA - ETB


ETIQA MESRA

GABUNGAN TABUNGAN DAN PERLINDUNGAN UNTUK PERANCANGAN KEWANGAN HARI ESOK. PELAN YANG FLEKSIBEL DALAM MENINGKATKAN PERLINDUNGAN KEWANGAN KELUARGA.


MANFAAT ASAS (MESRA)
  1. Kematangan

  2. Keilatan Kekal Menyeluruh (hingga peserta berumur 65 tahun)

  3. Kematian


RIDER TAMBAHAN (MESRA)

  • Rider Penyakit Kritikal

  • Rider Pampasan Kemalangan

  • Rider Manfaat Hospital

  • Rider Kad Perubatan

  • Rider Manfaat Pembayar (Juvana)

PEMBAYARAN MANFAAT (MESRA)

MATANG = Jumlah akaun Peserta (+) Mudharabah Dari Akaun Peserta (+) Lebihan Dari Akaun Peserta

KEMATIAN = Jumlah Perlindungan (+) Jumlah akaun Peserta (+) Mudharabah dari Akaun Peserta

KEILATAN KEKAL MENYELURUH

  • Tahun Pertama - 10% dari jumlah perlindungan (+) jumlah akaun peserta (+) mudharabah dari akaun peserta

  • Tahun Kedua - 10% dari jumlah perlindungan

  • Tahun Ketiga - 10% dari jumlah perlindungan

  • Tahun Keempat - 10% dari jumlah perlindungan

  • Tahun Kelima - 60% dari jumlah perlindungan

***Manfaat Keiltan Kekal Menyeluruh hanya dibayar jika peserta berumur tidak lebih dari 65 tahun ketika kejadian / tuntutan diterima***



KELAYAKAN PENYERTAAN

  • Had Umur ( 6 bulan - 60 tahun) pada tarikh lahir akan datang

  • Tempoh Sijil ( 5 tahun - 79 tahun )

  • Tempoh Matang ( Maks hingga umur 80 tahun )

  • Lat Sumbangan ( Tahunan/setengah tahun/suku tahun/bulanan )


ALIRAN SUMBANGAN PESERTA

  • Tahun 1 (AP 0% / AKP 100%)

  • Tahun 2 (AP 10% / AKP 90%)

  • Tahun 3 (AP 50% / AKP 50%)

  • Tahun 4 (AP 75% / AKP 25%)

  • Tahun 5 (AP 75% / AKP 25%)

  • Tahun seterusnya sama dengan tahun kelima

HUBUNGI SAYA BAGI PIHAK MFC UNTUK BANTUAN DAN MAKLUMAT LANJUT

HAZRINA ASHAARI @ 012-2345240

Etiqa Takaful Berhad

Tuesday, 29 September 2009


PELAN JAMINAN KEWANGAN BESERTA PERLINDUNGAN BERSAMA ETIQA TAKAFUL BERHAD




LANGKAH BIJAK ANDA MENABUNG HARI INI BAGI MENJAMIN MASA DEPAN DAN KESEJATERAAN ANDA SEKELUARGA.


Kehidupan sentiasa penuh dengan RISIKO yang tidak dijangka.

Apakah perancangan anda untuk jaminan diri dan keluarga tercinta.

Adakah simpanan anda serta perlindungan yang disediakan oleh majikan anda benar-benar mencukupi bagi menampung kos perubatan, sara hidup dan pendidikan anak-anak seandainya musibah menimpa diri anda dan keluarga tercinta?

Kegagalan Merancang Kewangan mungkin akan menyebabkan anda hilang punca pendapatan sekaligus tempat bergantung.

ETIQA TAKAFUL menawarkan Pelan Perlindungan dan Simpanan beserta Kad Rawatan yang berlandaskan syariah bagi membantu merancang kewangan keluarga anda.

  • Tabung Khairat Kematian / Hilang Upaya Kekal

  • Elaun Harian Hospital

  • Pampasan Kemalangan Diri (24jam di seluruh dunia)

  • Pampasan Penyakit Kritikal

  • Tabung Pendidikan Anak

  • Simpanan untuk Persaraan

  • Jaminan Haji dan Umrah

  • Tabung Kecemasan



KEISTIMEWAAN LAIN

  • Kemudahan Pengeluaran Tahunan Tanpa RIBA

  • Pelepasan Cukai Pendapatan

  • Perkongsian Keuntungan ( 80:20)

  • Zakat Dibayar Sepanjang Tempoh Simpanan

  • Amal Jariah

  • Muamalah Islam.

Sijil takaful



ETIQA TAKAFUL BERHAD (266243-D)
Aras 19, Menara C, Dataran Maybank,
No. 1, Jalan Maarof, Bangsar
59000 Kuala Lumpur.
Etiqa Oneline : 1 300 13 8888

Assalamualaikum, salam Sejahtera,

SAYA SIJIL TAKAFUL ANDA

Anda dan saya mempunyai tujuan dan matlamat yang sama di dunia ini.

Ketika ini, anda sedang melaksanakan tugas anda dengan menyediakan keperluan (makanan, tempat tinggal, pakaian, pendidikan, perubatan dan kebajikan) untuk mereka yang tersayang. Sementara itu saya sedang lena di dalam peti simpanan anda yang teguh, mengumpul segala tenaga dan meningkatkan nilaian saya tahun demi tahun.

Saya mempunyai penuh kepercayaan dan keyakinan terhadap anda. Anda menggunakan sebahagian daripada pendapatan anda sebagai harga untuk menyimpan saya. Dengan kehendak dan keizinan Allah s.w.t diharapkan semoga tidak ada musibah yang akan menimpa anda.

Ketika ini, apabila kehidupan berjalan lancar dan pelayaran di air yang tenang, saya seolah-olah tiada gunanya bagi anda seperti keadaan sampan penyelamat tergantung di atas kapal penumpang yang besar. Tetapi suatu hari nanti (hanya Allah s.w.t sahaja yang maha mengetahui) anda dan saya mungkin bertukar tempat.

Apabila anda selamat disemadikan, saya akan bangkit keluar dari simpanan untuk menyambung dan menyempurnaka tugasan yang telah anda mulakan. Saya akan menyediakan keperluan yang masih diperlukan oleh mereka yang anda tinggalkan. Saya juga akan menyediakan pendidikan kepada anak tersayang sebagaimana cita-cita anda selama ini. Kesihatan dan kebajikan yang anda sediakan untuk keluarga tersayang tidak akan terhenti secara tiba-tiba. Apatah lagi disaat mereka amat memerlukannya.

Apabila tugas anda telah selesai, tugas saya baru bermula. Melalui saya, tangan anda akan terus berbakti dan melalui saya, cinta anda terhadap keluarga tidak akan padam dan tetap menyerlah.

"Setiap kali anda rasakan harga yang anda bayar untuk menyimpan saya sebagai satu BEBANAN, ingatlah bahawa saya akan melakukan yang terbaik untuk anda dan keluarga anda lebih dari apa yang anda lakukan terhadap saya "

Jika anda melaksanakan tanggungjawab anda, saya pasti akan melakukan tanggungjawab saya.


Yang benar,

SIJIL TAKAFUL

ETIQA TAKAFUL BERHAD




p/s : sila hubungi sahabat saya jika terdapat sebarang pentanyaan mengenai diri saya
(Hazrina @ 012-2345240)